Bestemmingen Europa Griekenland Reisblog

Lesbos, Authentiek en Oogstrelend mooi

Lesbos het eiland vol Ontdekkingen

Waar het Massatoerisme de meeste Griekse eilanden heeft ingepakt, de authenticiteit van de pracht heeft doen laten verdwijnen kan Lesbos zich een ware uitzondering noemen.

Mithymna, Lesbos heeft alles wat je zoekt op een Grieks eiland. Het is op Kreta na het grootste eiland van Griekenland. Door het kleine aantal toeristen dat hier komt, zal het eiland de komende 50 jaar kunnen blijven groeien en ook de authentieke sfeer kunnen behouden. Dit eiland zal de komende jaren veel toeristen trekken en dat heeft de lokale bevolking ook verdiend.

Als gevolg van de vluchtelingencrisis heeft het eiland het erg zwaar gehad in 2015 en 2016. Nu in 2018/2019 heeft de lokale bevolking de negatieve berichtgeving als een ketting aan hun imago hangen. De lokale ondernemers, met kleine idyllische taverna’s konden hun restaurants sluiten. Het toerisme schoot 10 jaar terug in de tijd. Iedereen leest en hoort steeds dezelfde verhalen over Lesbos. Het is nu tijd om aan de bevolking van Lesbos te denken en de restaurants en straatjes van de authentieke dorpjes weer vol te krijgen. Het eiland barst immers van cultuur en natuur en daarom heeft het toeristen veel moois te bieden.

Ik wil jullie graag meenemen over het eiland Lesbos en laten zien waarom je naar dit Pareltje moet komen:

 

Zuiden van het eiland Lesbos

Het groene Zuiden van Lesbos wordt overheerst door de vele naaldbomen, Ouzo-fabrieken en Griekse gemoedelijkheid. Je kunt op zoek gaan naar verlaten baaitjes of een van de onontdekte dorpjes.

Plomari, de stad van de Ouzo. Barbayannis is een begrip in heel Griekenland ‘de Ouzo van Lesbos’ zoals de grieken het zelf noemen. De fabriek zit in Plomari en is open voor publiek, en vergeet daarbij geen kijkje in hun eigen Ouzo-museum te nemen. Bij Barbayannis zijn ze trots op hun product en laten je daarom maar al te graag een glaasje Ouzo proeven ‘Gia Mas’.

Huur een jeep en rij via een onverharde weg richting het naastgelegen Melinta, voor wandelaars is dit ook een optie want het ligt maar op 6km van Plomari.

Tip: Plomari beach Saint Isidoros

Agiassos is een dorpje wat tegen de berg ‘de Olympus’ is opgebouwd. Dit dorpje straalt authenciteit uit met ambacht zoals keramiek en houtsnijwerk als visitekaartje. Hier kun je ook de kerk van Panayia bezoeken. Het dorp dat berucht is geworden door de belasting ontduiking in 1701. Dit vond plaats in de Ottomaanse tijd toen het heilige water van ‘Zoodhochos Pigi’ het leven van de Ottomaanse Sultan heeft gered. De sultan was zo dankbaar en heeft in Constantinopel aanvraag gedaan om de inwoners van Agiassos vrijstelling te geven van belasting. Dit heeft veel nieuwe inwoners aangetrokken tot Agiassos, tegenwoordig zouden we dit een belasting paradijs noemen.

Noorden van het eiland Lesbos

kasteel van molyvos

 

Het toeristische Noorden met idyllische dorpjes, gezellige haventjes en schitterende routes door olijfgaarden en bergen. Ontdek het Noorden!

Molyvos, de stad die wordt gekenmerkt door dezelfde bouwstijl. Huizen met oranje daken tegen de rots opgebouwd en uitkijkend over de Egeïsche zee. De straatjes die kronkelend door de stad lopen en leiden naar het kasteel van Mithymna (Molyvos). Onderweg kom je souvenirwinkeltjes tegen en goede restaurants met fantastisch uitzicht over de baai.

Tip: Restaurant Tropicana & Restaurant Kismet

Petra, gezellige restaurantjes in het toeristische stadje Petra wat op 5km van Molyvos ligt. Het dorp ligt in de schaduw van zijn buurman. Het is redelijk vlak in tegenstelling tot Molyvos. Met een kleine Ouzo-fabriek in het centrum en de rots die midden in het dorp boven alles uitsteekt is dit dorp een warm en gezellig plekje. Daarnaast vind je hier ook hele fijne kiezelstranden.

Tip: Restaurant Women’s Cooperative of Petra

Anaxos, rust nabij het drukkere Petra/Molyvos. De plek bij uitstek voor strandgangers, met een lange boulevard met restaurants en barretjes is dit de plek voor de rustzoeker. Populair onder de lokale bevolking en hierdoor is het op zaterdag en zondag druk in dit dorpje.

Westelijk deel van het eiland Lesbos

Heerlijk zandstrand op lesbos

De schoonheid die je in het westen van Lesbos vindt is uniek. Met mooie zandstranden en gezellige steden zoals Skala Erossos (het hippiedorpje) is het westen een aanrader.

Gavathas met het naastgelegen dorpje Kampos, hier vind je het mooiste strand van het eiland. Nadat je met je auto door de rivierbedding bent gereden ‘staat inmiddels droog’ kom je aan bij Paralia Kampos Lesvos. Dit gebied staat op de Geopark lesvos lijst wat betekend dat het beschermd gebied is door de unieke natuur die je hier vind. Het heeft wat weg van de duinen in Nederland. Met een schitterend zandstrand en azuurblauw zeewater. Dit strand wordt niet massaal bezocht omdat het moeilijk te vinden is. Een kilometer van Gavathos vind je een uniek plekje op Lesbos: Liṓta, ontdek de school die in de rots is gebouwd.

Skala Eressos, het hippiedorpje. Waar op Lesbos (‘σιγά σιγά’ = ‘langzaam langzaam’) een veel voorkomende uitspraak is zal dit naar mijn mening ook goed passen bij het dorpje Skala Eressos. De mensen zijn er erg vriendelijk, gemoedelijk en zeer behulpzaam. Je hebt er een mooi strand en vele restaurantjes aan de boulevard.

Sigri, waar je het beroemde Patrified Forest kunt bezichtigen. Het is een feit dat het uniek en schitterend is desondanks zou ik je wel willen adviseren om deze dag wel te combineren met andere plekken. Het westen heeft namelijk de mooiste stranden en vele unieke plekken om te ontdekken. 

Tip: Bezoek Moni Agiou Ioanni Theotokou Ipsilou Klooster

Zuid-Oosten van het eiland

Weinig toerisme en toch gezellig en druk? Mytillini, de hoofdstad ligt op 1,5 uur van de toeristische steden en dat maakt de hoofdstad uniek.

Mytillini, De hoofdstad van het eiland Lesbos is een plek waar je je middenin de griekse cultuur bevindt. Het wordt door touroperator niet massal aangeboden wat deze plek uniek maakt. Het is op 1,5 uur  rijden van de plekken waar de hotels zitten. Boek een ticket naar Lesbos en ontdek Mytillini wat op 10 minuten van de luchthaven ligt, dit is de perfecte plek voor een gezellige vakantie.

De haven zit vol met koffietentjes en barretjes waarbij je schitterend uitzicht hebt op de vele boten. Naast deze mooie boulevard zijn er ook talloze straatjes waar je leuke kleine winkeltjes kunt vinden. Het is een ware treasure hunt. Met de enige grote winkelstraat op het eiland en het Kasteel van Mytilini. De stad kijkt over de Egeïsche Zee uit en is een echte aanrader op Lesbos.

Het Aquaduct bij Moria is moeilijk te vinden. Je rijdt door de kleine straatjes van Moria waarna je een klein bordje vind ‘old roman aquaduct’ naar rechts. Doe de buitenspiegels van je huurauto naar binnen en voorkom schade want het is erg smal in Moria. Tussen twee bergketens vind je het aquaduct. Gebouwd in de Romeinse tijd (2e – 3e eeuw n.C.) 170 meter lang en met 17 bogen en 26 meter hoge Pilaren is dit wellicht de highlight van het eiland. Het werd gebruikt om water van de bronnen bij Agiasos 27 kilometer naar Mytilini te laten stromen. Capaciteit wordt geschat op 127.000 m3 water per dag.

Tip: Restaurant ‘Home’ mytillini

Tip: Warmwaterbronnen & Spa Oerma

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Subscribe & Follow
    Recente reacties