Azie

Heeft Birma (Myanmar) eindelijk vrijheid?

 

Laten we beginnen met een stukje geschiedenis over Birma (Myanmar).

Birma kent namelijk een lange geschiedenis van Politieke onderdrukking. Tijdens de tweede wereldoorlog werden ze door de japanners bezet. Hier werden ze van bevrijd en in 1948 kregen ze een democratisch unie, dit heeft nooit voor rust gezorgd doordat er allerlei conflicten waren op  politiek gebied maar ook op economisch en etnische vlak.

In 1962 vond er een militaire coup plaats hierdoor verdween alle vrijheid voor de Myanmarezen. Berichten in journaal en/of krant werd gecontroleerd. Alle export werd genationaliseerd kortom weinig ruimte voor onze backpackers.

in 1990 werden er verkiezingen gehouden en deze werden gewonnen door Nationale Liga voor Democratie maar werd verworpen door de zittende militaire coup. veel partijleden werden vastgezet door de machthebbers waaronder hun politieke leider Aung San Suu Kyi die in jaar later in gevangenschap de Nobelprijs voor de vrede kreeg. In 2010 werd ze pas vrij gelaten.aung-san-suu-kyi.jpg

2007 was een turbulent jaar voor het land, de groei van geweldloze protestbewegingen nam toe en monniken en boeddhisten namen hier het voor touw in. Dit zorgde voor een groot dilemma bij de machthebbers want de boeddhisten hebben een bijna heiligde status in dit land, duizenden volgers kregen deze bewegingen en  Myanmarezen wilden de boeddhisten beschermen tegen eventueel geweld van de regering, dit kwam er ook. Op 1 oktober 2007 werden meerdere tempels bestormt door het leger en werden er boeddhisten afgevoerd de jungle in, de berichten zijn niet concreet maar de geruchten zijn er dat meerdere personen nooit zijn terug gekomen. Op 5 oktober werden er 200 gevangenen vrij gelaten om de rust te behouden in het land.

Op 31 januari 2011 is het dan zover. De nieuwe grondwet is ingegaan wat officieel een einde maakt aan het militaire bestuur. Thein Sein werd verkozen als staatshoofd en er werden 440 zetels verdeeld in de eerste kamer en 224 zetels in de tweede kamer. Er werd wel constateert dat vele Kamerleden een vorige functie hadden in het militaire bestuur van voorgaande jaren maar een bestuurswisseling is in ieder geval een stap de juiste richting in. Thein sein

Op 9 November 2015 werden de verkiezingen gewonnen door oppositiepartij van Thein Sein.

Op 15 maart 2016 werd Htin Kyaw verkozen tot president. Hij werd de eerste burgerpresident na meer dan vijftig jaar militair bewind in het land.

htin kyaw

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het land zich steeds meer openstelt voor toeristen en inkomsten van buitenaf. Het open de deuren voor de backpackers want zoals Thailand er jaren geleden uit zag zo ziet Birma(Myanmar) er tegenwoordig nog steeds uit maar dan 30% groter. Vele gebieden zijn nog niet opengesteld voor de vakantiegangers maar de ontwikkelingen in dit land gaan met stappen de goede richting op. De regering pompt er miljoenen euro’s in om het voor de vakantieganger aantrekkelijk te maken.

Heel veel toekomstig reis plezier in ‘Birma’ zoals de lokale bevolking het land graag ziet!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Subscribe & Follow
    Recente reacties